Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Κόσμος 01 Δεκεμβρίου 2023

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

YE Top Photos Global 2023

Μια εβδομαδιαία εκεχειρία που έφερε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς με δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ έδωσε τη θέση της, το πρωί της Παρασκευής, στην επανάληψη των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Καθώς οι διαμεσολαβητές βρίσκονται μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν άλλη μια ανταλλαγή, πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα δήλωσε στο BBC ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατέρρευσαν.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μάχες μαίνονται από το πρωί, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα. Το ίδιο και στη Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα. Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στο μικρό πυκνοκατοικημένο έδαφος λίγο μετά την εκπνοή της εκεχειρίας σήμερα το πρωί στις 07.00.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.

Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Χούλα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Χαμάς και Ισραήλ πάντως αλληλοκατηγορούνται. Η Χαμάς θεωρεί συνυπεύθυνες τις ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι αποδέχτηκε τρεις διαφορετικές προτάσεις που απέρριψε το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση πως παραβίασε τους όρους της συμφωνίας.

Έχοντας αποτύχει να δώσει λίστα με περισσότερους ομήρους, ο τρομοκρατικός στρατός της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, παραβίασε τους κανόνες. Η Χαμάς τώρα θα αντιμετωπίσει το πιο σκληρό σφυροκόπημα” τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF, Έιλον Λεβύ. “Υπεύθυνες για την αποτυχία είναι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Ήταν ξεκάθαρο χθες ότι το Ισραήλ ήθελε να επιστρέψει στις μάχες” σχολίασε από πλευράς του ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

Ο στρατός δημοσιεύει χάρτη στον οποίο έχει χωρίσει περιοχές της Γάζας με νούμερα, έτσι ώστε όπως λέει να ενημερώνει πού θα χτυπήσει για να φεύγει ο κόσμος. Την ίδια ώρα μοιράζει φυλλάδια στους αμάχους για να φύγουν από περιοχές στα νοτιοανατολικά του θύλακα και να μεταφερθούν προς τη θάλασσα στα δυτικά.

Λίγο πριν τη λήξη της κατάπαυσης άλλοι οκτώ όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς. Στις μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι οι ένοπλοι έβαζαν τα παιδιά σε μοτοσικλέτες και έκαιγαν τα πόδια τους στις εξατμίσεις για να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα νάρκωναν. Για βασανιστήρια, ψυχολογικά και σωματικά, από την πλευρά των ισραηλινών κάνουν λόγο και οι Παλαιστίνιοι που αποφυλακίστηκαν.

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Παρασκευή το θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, λέγοντας ότι οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν και ότι η σορός ενός από αυτούς επέστρεψε στο Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι IDF και η ισραηλινή αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Eliyahu Margalit, Maya Goren, Ronen Engel και Arye Zalmanovitz για το θάνατό τους“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Είπε επίσης ότι τα στρατεύματα έφεραν πίσω τη σορό ενός πέμπτου ατόμου, του Οφίρ Τσαρφάτι.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι μαχητές της Γάζας εξακολουθούν να κρατούν “136 ομήρους, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και παιδιά“. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο στρατός ανέφερε ότι η σορός του Τσαρφάτι “εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες” στη Γάζα από στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για ταφή. Είπε ότι η οικογένεια ενημερώθηκε για τον θάνατό του την Τετάρτη.

Ο Τσαρφάτι απήχθη από ένα πάρτι ρέιβ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στη μεθόριο, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήγαγαν περίπου 240 άλλους στις χειρότερες επιθέσεις στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

(Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Ποιοι είναι οι όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα

Οι περισσότεροι άνδρες, μεταξύ αυτών πατέρες παιδιών που απελευθερώθηκαν, στρατιώτες και περίπου 20 γυναίκες: όσα είναι γνωστά σχετικά με τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι σήμερα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι 105 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ αυτών 80 στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στους οποίους προστίθενται 5 άνθρωποι που απελευθερώθηκαν προηγουμένως.

Πιο συγκεκριμένα, απελευθερώθηκαν: 33 ανήλικοι, 49 ενήλικες γυναίκες, όπως και 28 ενήλικοι άνδρες, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί εργάτες γης, εκτός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Κι ενώ οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν εκ νέου στον παλαιστινιακό θύλακα, 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, που δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα. Μεταξύ τους βρίσκονται 126 Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, 8 Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γαλλομεξικανός (ο Οριόν Χερνάντες- Ραντού, 32 ετών, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του).

Οι πληροφορίες που ακολουθούν αναλύουν τους 110 ομήρους που θεωρείται ότι είναι ζωντανοί στη Γάζα, τους οποίους το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να ταυτοποιήσει την 1η Δεκεμβρίου, χάρη κυρίως στο δίκτυο των δημοσιογράφων του που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων και τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Τουλάχιστον 15 στρατιώτες, μεταξύ αυτών 5 γυναίκες

Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο ποιοι παραμένουν ακόμη εν ζωή. Η Χαμάς ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή. Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο όμηρο, το βρέφος Κφιρ (10 μηνών), τη μητέρα του Σίρι Μπίμπας (32 ετών) και τον αδελφό του Αριέλ (4 ετών), των οποίων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο. Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων.

Την ίδια ώρα, καθώς οι αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί είναι σπάνιες, συμβαίνει συχνά θύματα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν όμηροι, να έχουν τελικά ταυτοποιηθεί ως νεκροί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκτός του Κφιρ και του Άριελ, δεν υπάρχουν πλέον ανήλικοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Η τελευταία εξ αυτών, η Άισα αλ Ζαγιάντνα (17 ετών) απελευθερώθηκε την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας. Η συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς προέβλεπε την κατά προτεραιότητα απελευθέρωσή τους. Αντιθέτως, οι γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν όλες απελευθερωθεί.

Τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη. Η Όφρα Κεϊντάρ και η Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι, 70 ετών και οι δύο, είναι οι δύο πιο ηλικιωμένες γυναίκες που θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι.

Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, είναι στρατιωτίνες και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας.

(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Πολλοί όμηροι από το ρέιβ πάρτι

Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται να παραμένουν αιχμάλωτοι.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως οι Νταβίντ Κούνιο, Ντρορ Ορ, Ταλ Σόχαμ, Ιλάν Γουέις, Γαΐρ Γιακόβ, Γιουσέφ αλ Ζαγιάντνα ή Οχάντ Γιαχαλόμι και Οφέρ Καλντερόν, οι πατέρες των Γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων Εϊτάν, Ερέζ και Σαχάρ.

Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν: ο Αμπραάμ (78 ετών), σύζυγος της Ρουθ Μούντερ, ο Γιόραμ (80 ετών), σύζυγος της Ταμάρ Μέτγκερ ή ο Οντέντ (83 ετών) και ο Αμιράμ (85 ετών), οι σύζυγοι της Γιοσεβέντ Λίφσιτς και της Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι, τουλάχιστον 33 απήχθησαν στο φεστιβάλ μουσικής τέκνο Tribe of Nova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Μονάχα πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στο φεστιβάλ ρέιβ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ αυτών η Γαλλοϊσραηλινή Μία Σεμ.

Τουλάχιστον 10 κιμπούτς μετρούν ακόμη ομήρους. Στην πρώτη γραμμή το Νιρ Οζ, που μετρά τουλάχιστον 28 αιχμαλώτους (38 έχουν απελευθερωθεί). Το Μπεερί μετρά τουλάχιστον 11 ομήρους, το Κφαρ Άζα 6 και το Νιρ Γιτζάκ 4.

Αποστολή/Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη

Πηγές: AFP, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 71 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us