Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή αφύπνιση έναντι της «ρωσικής απειλής»

Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή αφύπνιση έναντι της «ρωσικής απειλής» Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή αφύπνιση έναντι της «ρωσικής απειλής» Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή αφύπνιση έναντι της «ρωσικής απειλής»
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Germany Ukraine

Δυο βήματα κυριολεκτικά από τη Μπούντεσταγκ και την Καγκελαρία, ένα από τα τέσσερα μνημεία της Σοβιετικής Ένωσης προς τιμήν των 80.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στη Μάχη του Βερολίνου το 1945. Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Σήμερα 80 χρόνια αργότερα τα τανκς και οι στρατιώτες της Ρωσίας που εισέβαλαν στην Ουκρανία, οδηγούν στον πλήρη επανεξοπλισμό της Γερμανίας και την αφύπνιση της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την σύγχρονη απειλή από τη Ρωσία του Πούτιν.

Τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 27 Φεβρουαρίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε σελίδα για τη Γερμανία με μία ιστορική ομιλία στη Μπούντεσταγκ για την τομή εποχής που σήμανε ο πόλεμος της Ουκρανίας.

«Ζούμε μία αλλαγή εποχής. Αυτή σημαίνει ότι ο κόσμος μετά δεν είναι πλέον ο ίδιος με τον κόσμο πριν. Στον πυρήνα του πρόκειται για το ερώτημα, εάν η ισχύς μπορεί να κατισχύει του δικαίου, εάν επιτρέψουμε στον Πούτιν, να γυρίσει το ρολόι πίσω στην εποχή των Μεγάλων Δυνάμεων του 19ου αιώνα, ή θα βρούμε τη δύναμη να θέσουμε όρια σε πολεμοχαρείς όπως ο Πούτιν».

Η «Αλλαγή Εποχής» ήταν τομή κατ΄ αρχήν για τη Γερμανία. Από την ενεργειακή πρόσδεση στη Ρωσία, η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που δίνει τη μεγαλύτερη μετά την Αμερική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Και θα δώσει περισσότερα, αν ο Τραμπ βρεθεί ξανά στο Λευκό Οίκο και υλοποιήσει τις απειλές του κατά των Ευρωπαίων.

Μίχαελ Ροτ: Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου

«Είναι βαθιά τομή. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες για τη δική μας άμυνα και ασφάλεια και ειρήνη στην ήπειρό μας. Εάν οι ΗΠΑ, που έκαναν πάρα πολλά για την Ουκρανία ως ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, σταματήσουν να δίνουν πλέον αυτήν την βοήθεια, πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να κάνουν πολύ περισσότερα. Διότι, εάν νικήσει ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, τότε απειλούνται και άλλες συρράξεις στην Ευρώπη».

Για να μη συμβεί αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η Ουκρανία, τόσο στρατιωτικά, όσο και πολιτικά και οικονομικά. Πρωτίστως όμως με περισσότερα όπλα.

«Η Ουκρανία χρειάζεται σαφώς περισσότερα όπλα, πυρομαχικά. Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να την τροφοδοτούν, πρέπει να τα δώσουμε εμείς. Μετράει κάθε μέρα και εβδομάδα. Πρέπει να ανεβάσουμε τη δική μας παραγωγή στην Ευρώπη. Δυστυχώς η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Είχε υποσχεθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού. Δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεση. Για αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να αγοράσουμε στην παγκόσμια αγορά όλα όσα χρειάζεται η Ουκρανία για να επιβιώσει», τονίζει ο Ροτ.

«Λέοπαρντ», «Γιούροφάιτερ», και τώρα πύραυλοι «Τάουρους». Από την έναρξη του πολέμου επαναλαμβάνεται ένα γνωστό μοτίβο με τον καγκελάριο Σολτς στην αρχή να τραβάει χειρόφρενο, μέχρι να ευθυγραμμιστεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, για να έχει τις πλάτες των Αμερικανών στην κόντρα με τη Ρωσία. Στο εσωτερικό μέτωπο δέχεται συνεχώς πιέσεις να κάνει η Γερμανία περισσότερα.

«Η Γερμανία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αποκρούσει μόνη της τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Δεν θα το καταφέρουμε ούτε μαζί με τις βαλτικές χώρες. Αλλά οι εταίροι μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα συνδράμουμε, ότι θα κάνουμε περισσότερα. Η Γερμανία φέτος διαθέτει τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Περιμένουμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έκαναν αρκετά μέχρι τώρα, να κάνουν περισσότερα» δηλώνει ο Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.

H γερμανική οικονομία πλήρωσε ακριβά την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Γερμανία έκανε αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος, η γερμανική οικονομία πλήρωσε ακριβά την μονομερή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Αλλά στάθηκε όρθια, δεν κατέρρευσε. Στήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ σταθμοί LNG για υγροποιημένο αέριο. Αλλά ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, ο κατασκευαστικός τομέας υποφέρει και σήμερα. Ποια διδάγματα έβγαλε η Γερμανία;

«Κατάφερε όσο γρηγορότερα μπορούσε να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια και να είναι στο μεταξύ εντελώς ανεξάρτητη από εισαγωγή ρωσικής ενέργειας. Όμως ο δρόμος μέχρι εδώ ήταν επώδυνος. Ακόμη παλεύει να βρει τον καλύτερο τρόπο ενεργειακής επάρκειας. Δεν ξέρουμε ακόμη, αν χρειαζόμαστε περισσότερους σταθμούς LNG, αν φτάνουν αυτά που έχουμε, για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες», απαντά ο καθηγητής και διευθυντής ερευνών του DIW Αλεξάντερ Κρητικός.

Τομή εποχής ήταν σίγουρα η πρωτοφανής για τη Γερμανία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με ένα ειδικό Ταμείο 100 δισεκατομμυρίων για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Αυτό το είχε υποβαθμίσει τις τελευταίες δύο – τρεις δεκαετίες. Εξαιτίας της μεγάλης περιόδου ειρήνης στην Ευρώπη μείωσε πάρα πολύ τις οικονομικές δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις της Μπούντεσβερ. Αυτό είναι το δεύτερο δίδαγμα. Στο μεταξύ φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι πρέπει να επενδύσουμε δραστικά στην Μπούντεσβερ, στην άμυνα με πάρα πολλά κονδύλια, 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε ξανά την αμυντική ικανότητα της χώρας. Αυτό είναι σίγουρα το δεύτερο μεγάλο δίδαγμα», αναφέρει ο κ. Κρητικός.

Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται. Και επιβαρύνει σημαντικά ειδικά την εξαγωγική γερμανική οικονομία.

«Πόλεμοι έχουν πάντα αρνητικές επιπτώσεις για το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, για ένα μικρότερο μέρος θετικές. Το βλέπουμε και στη Γερμανία, η πολεμική βιομηχανία ανθεί, οι μετοχές της έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ταυτόχρονα όμως οι πόλεμοι περιορίζουν τις εξαγωγές. Και ακριβώς αυτόν το περιορισμό εξαγωγών βλέπουμε τώρα. Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από εξαγωγές και έχει σήμερα περιορισμούς αφενός στην κατεύθυνση της Ρωσίας, αφετέρου σε άλλες χώρες που συνδέονται στενά με τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Το προσφυγικό κύμα του πολέμου ήταν μία ακόμη πρόκληση για τη Γερμανία που δέχτηκε 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Οι 350.000 είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, 200.000 και πλέον επισκέπτονται σχολεία. Οι 170.000 απασχολούνται και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Έχουν ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του πολέμου.

Μην ρωτάτε εμάς πότε θα σταματήσει ο πόλεμος, ρωτήστε τον εαυτό σας, έλεγε στους Αμερικανούς και ευρωπαίους συμμάχους του το περασμένο Σάββατο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Μόλις είχε υπογράψει σε Βερολίνο και Παρίσι διμερείς συμφωνίες για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Στο Μόναχο πήρε την υπόσχεση ότι θα έχει στήριξη για όσο χρειαστεί. Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να είναι μια δίκαιη ειρήνη.

«Γνωρίζω ότι πολλοί στην Ελλάδα και στη Γερμανία θέλουν να σιγήσουν τα όπλα. Αλλά δεν θα ήταν δίκαιη ειρήνη. Διότι δίκαιη ειρήνη σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη έχουν μία ευκαιρία να ζουν με αξιοπρέπεια, ελευθερία, ειρήνη και αυτοδιάθεση», δηλώνει ο Μίχαελ Ροτ.

Αν πριν από 80 χρόνια, ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και τα σοβιετικά τανκς σηματοδοτούσαν την ήττα του Ναζισμού. Παραμένουν εδώ για να δηλώνουν: Ποτέ ξανά.

Βερολίνο για την ΕΡΤ Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 21 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us