Σάββατο, 04 Μαΐου 2024
Κόσμος 02 Νοεμβρίου 2023

Πάπας Φραγκίσκος στο Tg1 (Rai): Στον πόλεμο το ένα «χαστούκι» προκαλεί το άλλο

Πάπας Φραγκίσκος στο Tg1 (Rai): Στον πόλεμο το ένα «χαστούκι» προκαλεί το άλλο Πάπας Φραγκίσκος στο Tg1 (Rai): Στον πόλεμο το ένα «χαστούκι» προκαλεί το άλλο Πάπας Φραγκίσκος στο Tg1 (Rai): Στον πόλεμο το ένα «χαστούκι» προκαλεί το άλλο
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844

Συνέντευξη παρεχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος στο δελτίο ειδήσεων Tg1 (Rai). Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε σήμερα 1/11 το απόγευμα και προβλήθηκε το βράδυ μετά το δελτίο.

Στα μικρόφωνα του διευθυντή του Tg1 ο Πάπας μίλησε για διάφορα θέματα.

Ακολουθούν κύρια σημεία της συνέντευξης:

“Κάθε πόλεμος είναι μια ήττα. Τίποτα δεν λύνεται με τον πόλεμο. Τίποτα. Τα πάντα κερδίζονται μέσω της ειρήνης, μέσω του διαλόγου. Μπήκαν στα κιμπούτζ, πήραν ομήρους. Σκότωσαν κάποιον. Και μετά η αντίδραση. Οι Ισραηλινοί πάνε και παίρνουν αυτούς τους ομήρους, τους σώζουν”.

“Στον πόλεμο το ένα χαστούκι προκαλεί το άλλο. Το ένα σκληρό και το άλλο πιο σκληρό και έτσι συνεχίζεται. Ο πόλεμος είναι μια ήττα. Εγώ το ένιωσα σαν μια ακόμη ήττα. Δύο λαοί πρέπει να ζήσουν μαζί. Με αυτή τη σοφή λύση: δύο λαοί δύο κράτη. Η συμφωνία του Όσλο: δύο καλά περιορισμένα κράτη και η Ιερουσαλήμ με ειδικό καθεστώς”.

(Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται μια παγκόσμια κλιμάκωση) “Θα ήταν το τέλος πολλών πραγμάτων και πολλών ζωών. Νομίζω ότι η ανθρώπινη σοφία σταματά αυτά τα πράγματα. Ναι, υπάρχει η πιθανότητα, αλλά … και μας επηρεάζει αυτός ο πόλεμος γιατί σημαίνει το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τους Αγίους Τόπους, την Ιερουσαλήμ, αλλά και η Ουκρανία μας επηρεάζει γιατί είναι κοντά” … “αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι πόλεμοι που δεν μας αγγίζουν: το Κίβου, η Υεμένη, η Μιανμάρ με τους Ροχίνγκια που είναι μάρτυρες. Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά η βιομηχανία όπλων βρίσκεται πίσω από αυτό”, πρόσθεσε.

“Η ώρα είναι πολύ σκοτεινή. Δεν μπορεί κανείς να βρει την ικανότητα να σκεφτεί καθαρά και στην πιο σκοτεινή ώρα θα προσθέσω: μια ακόμη ήττα. Έτσι γίνεται από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, από το ’45 μέχρι σήμερα, η μία ήττα μετά την άλλη, γιατί οι πόλεμοι δεν έχουν σταματήσει” … “αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθούν να είναι οι βιομηχανίες όπλων. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει από επενδύσεις, τον οποίο συνάντησα σε μια συνάντηση, μου είπε ότι σήμερα οι επενδύσεις που δίνουν τα περισσότερα έσοδα είναι τα εργοστάσια όπλων”.

(Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται αναζωπύρωση του αντισημιτισμού) “Δυστυχώς, ο αντισημιτισμός παραμένει κρυμμένος. Μπορείτε να τον δείτε, νέοι άνθρωποι για παράδειγμα, εδώ και εκεί να κάνουν κάτι. Είναι αλήθεια ότι σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ μεγάλο, αλλά υπάρχει πάντα κάτι από τον αντισημιτισμό και δεν αρκεί πάντα να βλέπεις το Ολοκαύτωμα που έκαναν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτά τα 6 εκατομμύρια που σκοτώθηκαν, υποδουλώθηκαν και δεν έχει περάσει. Δυστυχώς, δεν πέρασε. Δεν μπορώ να το εξηγήσω και δεν έχω εξηγήσεις, είναι γεγονός ότι το βλέπω και δεν μου αρέσει”.

(Στην ερώτηση αν ακούει από τους θρησκευόμενους που παρέμειναν στη Γάζα) “Τους τηλεφωνώ κάθε μέρα και υπάρχει επίσης μια Αργεντίνα καλόγρια εκεί και ο ιερέας της ενορίας ήταν στη Βηθλεέμ την εποχή που ξέσπασαν όλα αυτά και δεν μπόρεσε να επιστρέψει γιατί είχε πάει στη Βηθλεέμ για να αγοράσει φάρμακα. Τώρα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ αλλά δεν μπορεί να μπει”. “Και ο Αιγύπτιος αναπληρωτής παπάς της ενορίας, ο πατέρας Γιουσούφ, τον παίρνω τηλέφωνο κάθε μέρα και μου λέει ‘μα αυτό είναι τρομερό, τώρα το τελευταίο είναι ότι βομβάρδισαν το νοσοκομείο αλλά μας σέβονται στην ενορία, στην ενορία έχουμε 563 άτομα, όλοι χριστιανοί και επίσης μερικοί μουσουλμάνοι. Άρρωστα παιδιά που τα φροντίζουν οι μοναχές της Μητέρας Τερέζας” “Του τηλεφώνησα πριν έρθω και κάθε μέρα προσπαθώ να τους συνοδεύω. Προς το παρόν, δόξα τω Θεώ, οι ισραηλινές δυνάμεις σέβονται αυτή την ενορία”.

(Στην ερώτηση σχετικά με πιθανά ταξίδια του στο Κίεβο και τη Μόσχα) “Τη δεύτερη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία πήγα στη ρωσική πρεσβεία, ένιωσα ότι έπρεπε να πάω εκεί και είπα ότι ήμουν πρόθυμος να πάω στον Πούτιν αν αυτό θα βοηθούσε. Ο πρέσβης καλός, τελείωσε τώρα, ένας αξιωματούχος από τη Ρωσία. Και από εκείνη τη στιγμή είχα μια καλή συζήτηση με τη ρωσική πρεσβεία”. “Όταν παρουσίασα κρατούμενους, πήγα εκεί και απελευθέρωσαν, απελευθέρωσαν και από την Αζόφ. Εν ολίγοις, η πρεσβεία έκανε πολύ καλά στην απελευθέρωση των ανθρώπων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Αλλά ο διάλογος σταμάτησε εκεί. Εκείνη τη στιγμή ο Λαβρόφ μου έγραψε: “Σας ευχαριστώ αν θέλετε να έρθετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο”. Ήθελα να πάω και στις δύο πλευρές”.

(Όταν ρωτήθηκε αν είναι αλήθεια ότι θα πάει στο Ντουμπάι για το Cop28 για το κλίμα) “Ναι, θα πάω στο Ντουμπάι. Νομίζω ότι θα φύγω την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Θα μείνω τρεις ημέρες εκεί”.

Μαραντόνα ή Μέσι; “Θα πω ένα τρίτο, τον Πελέ”. “Ο Μαραντόνα ως παίκτης, ένας σπουδαίος παίκτης. Αλλά ως άνθρωπος απέτυχε. Ο καημένος γλίστρησε με το γήπεδο αυτών που τον επαινούσαν και δεν τον βοηθούσαν. Ήρθε να με δει εδώ τον πρώτο χρόνο του ποντιφικού του αξιώματος και τότε ο καημένος έφτασε στο τέλος του. Είναι περίεργο: τόσοι πολλοί “πορβί” τελειώνουν άσχημα. Ακόμα και η πυγμαχία. Ο Μέσι είναι πολύ δίκαιος. Είναι τζέντλεμαν. Αλλά για μένα από αυτούς τους τρεις ο μεγάλος κύριος είναι ο Πελέ. Ένας άνθρωπος με καρδιά. Μίλησα με τον Πελέ, τον συνάντησα μια φορά σε ένα αεροπλάνο όταν ήμουν στο Μπουένος Άιρες, μιλήσαμε. Ένας άνθρωπος με τόσο μεγάλη ανθρωπιά. Και οι τρεις τους είναι σπουδαίοι. Ο καθένας με την ειδικότητά του. Ο Μέσι είναι καλός αυτή τη στιγμή. Και ο Πελέ ήταν καλός”.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 34 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us