
Αυτό το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουνίου, η Ελβετία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής με στόχο τη διεθνή υποστήριξη στις ειρηνευτικές προτάσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες προϋποθέτουν την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Με τη ρωσική εισβολή να διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου να βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση στο μέτωπο του πολέμου, ο Ζελένσκι φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για διαρκή ειρήνη και ελπίζει να επαναφέρει τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή του διπλωματικού προσκηνίου μετά από μήνες που η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στον πόλεμο της Γάζας.

Αδιαμφισβήτητα, συνταρακτικές εξελίξεις δεν αναμένονται από αυτή τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές θέρετρο Μπούργκενστοκ κοντά στη Λουκέρνη, αφού η Ρωσία, η οποία δεν προσκλήθηκε, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως χάσιμο χρόνου, ενώ, προς απογοήτευση του Κιέβου, η Κίνα, που έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, δήλωσε επίσης ότι δεν θα παραστεί. Εκφράζοντας την απογοήτευσή του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε το Πεκίνο ότι βοήθησε τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο κορυφής, κάτι το οποίο αρνήθηκε κατηγορηματικά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ποιοι συμμετέχουν
Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι 107 χώρες και διεθνείς οργανισμοί είχαν επιβεβαιώσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου τη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας και χωρών από τη Νότια Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά, το Κίεβο είχε στείλει προσκλήσεις σε περίπου 160 πρωτεύουσες και οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.
Από τους κυριότερους συμμάχους της Ουκρανίας, έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραβρεθούν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ενώ οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.
Η ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα των 10 σημείων
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ, οι εργασίες της συνόδου θα εστιάσουν στην ειρηνευτική φόρμουλα 10 σημείων που έχει παρουσιάσει ο Ζελένσκι, δίνοντας προτεραιότητα σε τρία βασικά θέματα: την εξάλειψη της επισιτιστικής ανασφάλειας, την πυρηνική ασφάλεια και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά αυτή τη φόρμουλα ειρήνης σε μια σύνοδο κορυφής της G-20, τον Νοέμβριο του 2022. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
Προηγούμενες πρωτοβουλίες για την ειρήνη
Οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έγιναν τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας, τον Μάρτιο του 2022. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν αρχικά στη Λευκορωσία και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όμως οι συζητήσεις κατέρρευσαν.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που απαγόρευε κάθε συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με το Κίεβο να επιμένει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα είναι δυνατές μόνο όταν η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκαν κάποιες ανεξάρτητες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από μια ομάδα αφρικανικών χωρών, το Βατικανό και την Κίνα, όμως χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr