Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Κόσμος 20 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο στόχαστρο το θέμα των ομήρων – «Είναι ζωντανοί» λέει το Ισραήλ, διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους η Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο στόχαστρο το θέμα των ομήρων – «Είναι ζωντανοί» λέει το Ισραήλ, διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους η Χαμάς Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο στόχαστρο το θέμα των ομήρων – «Είναι ζωντανοί» λέει το Ισραήλ, διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους η Χαμάς Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο στόχαστρο το θέμα των ομήρων – «Είναι ζωντανοί» λέει το Ισραήλ, διαπραγματεύεται την απελευθέρωσή τους η Χαμάς
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Israel Palestinians

Έτοιμος να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, δηλώνει ο ισραηλινός στρατός την ώρα που ετοιμάζεται για την χερσαία επίθεση στη Γάζα, βομβαρδίζοντας βασικές υποδομές της Χαμάς, εξοντώνοντας ηγετικά στελέχη της οργάνωσης και κάνοντας ειδικές επιχειρήσεις με την βοήθεια των ΗΠΑ για εντοπισμό των αμάχων που ισχυρίζεται πως είναι «ζωντανοί». Την ίδια ώρα η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μια πιθανή αιτία για την καθυστέρηση της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες ακόμη δεν έχουν στοιχεία για όλα τα μέρη όπου κρατούνται οι όμηροι, τα οποία θα αποτελούσαν κύριους στόχους της αναμενόμενης επίθεσης. Το ισραηλινό επιτελείο θα επιθυμούσε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις τοποθεσίες πριν ξεκινήσει την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως «η πλειονότητα των ομήρων» που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου «είναι ζωντανοί».

«Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει μερικούς από τους ομήρους, σύμφωνα με το BBC με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό.

AP Photo/Mohammed Dahman

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη στο Ισραήλ, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έχουν αποχωρήσει από την πόλη Σντερότ στο Ισραήλ, ενώ νέα επίθεση έγινε στην πόλη με ρουκέτες, το ίδιο και σε πόλεις βόρεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι «τρείς φάσεις του πολέμου»

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι αφού καταστρέψουν τη Χαμάς, ο στρατός δεν σκοπεύει να ελέγξει «τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ αναμένει ότι θα υπάρξουν τρεις φάσεις στον πόλεμό του με τη Χαμάς. Είπε ότι πρώτα θα επιτεθεί στην ομάδα στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίους ελιγμούς, στη συνέχεια θα νικήσει θύλακες αντίστασης και τέλος θα πάψει να έχει «την ευθύνη για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας».

Για την έναρξη των επιχειρήσεων, ένα στράτευμα πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, να είναι επαρκώς εξοπλισμένο και να έχει διασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού. Όλη αυτή η διαδικασία ασφαλώς παίρνει χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός όλες αυτές τις ημέρες προσπαθεί να συγκεντρώσει σε επαρκείς ποσότητες κρίσιμα εφόδια ώστε να έχει τη δυνατότητα συντήρησης μιας εκστρατείας στη Γάζα για εβδομάδες ή μήνες. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα αποθέματα που θα ήταν επιθυμητά για μεσο-μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις.

(AP Photo/Francisco Seco)

Από την άλλη πλευρά, οι στρατηγοί είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι σχεδόν ποτέ δεν πληρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την εξέλιξη μιας επιχείρησης, οπότε είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να προσδιορίσουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χερσαία επίθεση και να την ξεκινήσουν, αν δεν υπάρξει άνωθεν πολιτική παρέμβαση.

Για να έχουν οι Ισραηλινοί το συγκριτικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν την επέμβαση στη Γάζα, το πιο πιθανό είναι ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή τη νύχτα και θα είναι μαζικές και συντονισμένες από αέρος, θαλάσσης και στεριάς, χτυπώντας πολλούς στόχους ταυτόχρονα.  

Ηνωμένα Έθνη: Aνθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τo νωρίτερο αύριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

(AP Photo/Fatima Shbair)

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

«Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

(AP Photo/Abed Khaled, File)

Ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να είναι πιο ακριβής σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

Ο ίδιος εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι παραδόσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και, ας το ελπίσουμε, με τρόπο ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

Διεθνείς αντιδράσεις; Από Δευτέρα

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις:  Πότε και πώς θα ξεκινήσουν
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Frank Franklin II, File)

Δεν είναι απίθανο οι επιτελείς του ισραηλινού στρατού να αναμένουν το Σαββατοκύριακο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων για ένα πολύ απλό, ίσως και μακάβριο, λόγο: εφόσον η πλευρά που υφίσταται την επίθεση ή οι υποστηρικτές της ζητήσουν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν τη Δευτέρα. Δηλαδή ο επιτιθέμενος έχει τουλάχιστον δύο ημέρες να δράσει πριν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από τη διεθνής κοινότητα, παρότι συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε πρώτη φάση.   

Πηγή: Al Jazeera , BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Ευτυχία Πενταράκη

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 27 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us