
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό και παράλογο» από την αγωγή που κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα», ήταν η φράση με την οποία «υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ τον Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ. Ο Ισαάκ Χέρτζογκ ευχαρίστησε παράλληλα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη και τόνισε ότι καταβάλλονται μέγιστες προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται για τέταρτη φορά στο Ισραήλ είχε ξεκαθαρίσει ότι «είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων».
@SecBlinken now meeting with Israeli President Herzog in Tel Aviv. He'll meet Netanyahu later this morn before holding a press conference later. Blinken has arrived after a tour around the Gulf/Mideast, and has said he'll press Israel to better protect Palestinian civilians. pic.twitter.com/OVOg37ZfKH
— Iain Marlow (@iainmarlow) January 9, 2024
Διαδηλωτές κατά του πολέμου συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου συναντώνται ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισαάκ Χέρτζογκ. Στη συνέχεια ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζει και συναντήσεις με οικογένειες ομήρων.
Watch live: Demonstrators gather outside the hotel where Blinken and Herzog are meeting in Tel Aviv https://t.co/WfCsYOcFnE
— صحيفة مباشر العربية (@mubasheer2022) January 9, 2024
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε και σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, κατά τις συνομιλίες του στην Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Ο Μπλίνκεν πριν κατευθυνθεί στο Ισραήλ τόνισε ότι τα περιφερειακά κράτη συζητούν προσέγγιση με το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα περιλαμβάνει μια «διόδους» προς μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
Κι ενώ ο πόλεμος πέρασε στον τέταρτο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 40 Παλαιστίνιοι μαχητές στο νότιο τμήμα Ο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στρατιωτικό ανακοινωθέν.
Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε στοχευμένο ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο.
www.ertnews.gr