Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2025
Κόσμος 27 Ιουνίου 2024

Βολιβία: Ο πρόεδρος καταγγέλλει την αυθαίρετη κινητοποίηση του στρατού- Ζητεί σεβασμό στη δημοκρατία

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Bolivia Crisis

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε κατήγγειλε σήμερα (26/6) τις “ασυνήθιστες κινήσεις” του στρατού, καθώς στρατεύματα και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Λα Πας, μεταδίδουν τo Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

“Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία”, έγραψε ο πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

(AP Photo/Juan Karita)

Σύμφωνα με ανάρτηση του πρώην προέδρου ‘Εβο Μοράλες (2006-2019) στο X, “ετοιμάζεται ένα πραξικόπημα”.

(AP Photo/Juan Karita)
(AP Photo/Juan Karita)

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας πήραν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας την Τετάρτη το βράδυ και ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, με στρατιώτες να το ακολουθούν, πυροδοτώντας φόβους για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς ‘Αρσε κατήγγειλε την “αυθαίρετη κινητοποίηση” ορισμένων μονάδων του στρατού στη Λα Πας και ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες κατηγόρησε έναν ανώτατο στρατηγό ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, τη Πλάζα Μουρίγιο, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε ένα τεθωρακισμένο όχημα να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία, και στρατιώτες να εισβάλουν στο μέγαρο.

“Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι”, δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

“Σταματήστε να καταστρέφετε, σταματήστε να φτωχαίνετε τη χώρα μας, σταματήστε να ταπεινώνετε τον στρατό μας”, δήλωσε πλαισιωμένος από στρατιώτες, επιμένοντας ότι η δράση που αναλήφθηκε υποστηρίζεται από τον κόσμο.

Ο Μοράλες, του οποίου οι δρόμοι έχουν χωρίσει δημόσια με τον ‘Αρσε, αν και οι δύο ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, δήλωσε ότι οι οπαδοί του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία. Κατηγόρησε τον Ζουνίγκα ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα και ανακοίνωσε γενική στάση εργασίας απευθύνοντας επίσης έκκληση για αποκλεισμό των δρόμων. “Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους πολίτες”, δήλωσε ο Μοράλες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 40 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us