Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024
Υγεία 26 Οκτωβρίου 2023

Η υψηλή χρήση ορυκτών καυσίμων θέτει τους κλιματικούς στόχους του ΟΗΕ εκτός εμβέλειας

Η υψηλή χρήση ορυκτών καυσίμων θέτει τους κλιματικούς στόχους του ΟΗΕ εκτός εμβέλειας Η υψηλή χρήση ορυκτών καυσίμων θέτει τους κλιματικούς στόχους του ΟΗΕ εκτός εμβέλειας Η υψηλή χρήση ορυκτών καυσίμων θέτει τους κλιματικούς στόχους του ΟΗΕ εκτός εμβέλειας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι ενεργειακές πολιτικές πρέπει να εξελιχθούν, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, λέγοντας ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να είναι «υπερβολικά υψηλή».

«Όπως έχουν τα πράγματα, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα παραμείνει υπερβολικά υψηλή για να διατηρηθεί εντός της εμβέλειας ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο οργανισμός.

«Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο όχι μόνο να επιδεινωθούν οι κλιματικές επιπτώσεις μετά από ένα έτος καύσωνα ρεκόρ, αλλά και να υπονομευθεί η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος, το οποίο χτίστηκε για έναν ψυχρότερο κόσμο με λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του.

«Η κάμψη της καμπύλης των εκπομπών σε μια πορεία σύμφωνη με τον 1,5 βαθμό Κελσίου παραμένει δυνατή αλλά πολύ δύσκολη», ανέφερε.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής παγκοσμίως, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2,4 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, ανέφερε.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής COP28 που αρχίζει τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι, την τελευταία από τις παγκόσμιες συνόδους κορυφής για το κλίμα που φιλοξενούν τα Ηνωμένα Έθνη από το 1995 με στόχο τη σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

«Ασταμάτητο»

Ο ΙΕΑ επισήμανε ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως «η πρωτοφανής άνοδος των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας», όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι αντλίες θερμότητας.

Εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούσαν περίπου 10 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους από ό,τι σήμερα και ότι η ηλιακή ενέργεια συνολικά θα παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παράγει σήμερα ολόκληρο το σύστημα ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 50% από 30% σήμερα, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι επενδύσεις σε νέα υπεράκτια αιολικά έργα είναι τρεις φορές υψηλότερες από εκείνες για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου.

«Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμη ισχυρότερα μέτρα για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου», ανέφερε ο ΙΕΑ, λίγες ημέρες αφότου ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί έως το 2045.

Για τον ΙΕΑ, ένας «συνδυασμός της αυξανόμενης δυναμικής πίσω από τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και των διαρθρωτικών οικονομικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο» θα μπορούσε να φέρει κορυφές στην παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό από περίπου 80 τοις εκατό σήμερα σε 73% έως το 2030.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συντελείται παγκοσμίως και είναι ασταμάτητη. «Δεν είναι ζήτημα του «αν», είναι απλώς ζήτημα του «πόσο σύντομα» – και όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο για όλους μας», δήλωσε στην έκθεση ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης τις κινήσεις ορισμένων κυβερνήσεων να επεκτείνουν την ανάπτυξη έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στην επιδίωξη της ενεργειακής ασφάλειας.

«Έχοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες πιέσεις και τη μεταβλητότητα στις παραδοσιακές αγορές ενέργειας σήμερα, οι ισχυρισμοί ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν ασφαλείς ή σίγουρες επιλογές για το ενεργειακό και κλιματικό μέλλον του κόσμου φαίνονται πιο αδύναμοι από ποτέ», δήλωσε ο Μπιρόλ.

Η έκθεση πρότεινε τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Ο Μπιρόλ δήλωσε επίσης ότι η διεθνής συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και τη βοήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

«Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να στηρίξουν τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια αντί να τις εμποδίζουν», δήλωσε.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2020, αλλά «μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα για να επιτύχουμε τους κοινούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μας».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 62 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us