Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
Υγεία 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ-Έρευνα: Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 βελτιώνει την ψυχική υγεία

ΗΠΑ-Έρευνα: Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 βελτιώνει την ψυχική υγεία ΗΠΑ-Έρευνα: Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 βελτιώνει την ψυχική υγεία ΗΠΑ-Έρευνα: Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 βελτιώνει την ψυχική υγεία
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 προστατεύει και την ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγε ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Οι ερευνητές συμμετείχαν στη μελέτη Understanding America Study, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, στις ΗΠΑ. Στο πρώτο μέρος του έργου, οι επιστήμονες απέστειλαν περισσότερα από 8.000 ερωτηματολόγια σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέαζε την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικότερα.

Τα δεδομένα από την έρευνα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων βίωνε κάποιο βαθμό άγχους και κατάθλιψης ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η ομάδα συνέχισε να στέλνει ερωτηματολόγια στους ίδιους ανθρώπους κάθε δύο εβδομάδες, για να μετρήσει τις αλλαγές στην ψυχική υγεία καθώς η πανδημία συνεχιζόταν. Σε αυτή την τελευταία έρευνα, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ερωτηθέντες παρουσίασαν μείωση κατά 15% στην πιθανότητα να αισθανθούν μείζονα κατάθλιψη μετά τον εμβολιασμό και μείωση κατά 4% στην πιθανότητα να αισθανθούν ήπια κατάθλιψη. Εκτιμούν επίσης, ότι με βάση τα δεδομένα τους, είναι πιθανό ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι αισθάνθηκαν μείωση της ψυχικής δυσφορίας μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν προστατεύει μόνο από τη μόλυνση, αλλά μειώνει σημαντικά το φόβο και το άγχος που νιώθουν οι άνθρωποι με την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, σημειώνοντας ότι δεν ρώτησαν τους ερωτηθέντες σχετικά με την τυχόν μείωση του άγχους μετά τον εμβολιασμό των αγαπημένων τους προσώπων. Σημειώνουν επίσης ότι το συνολικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – θα αποσταλούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πώς νιώθουν οι άνθρωποι με την προοπτική μόλυνσης από παραλλαγές και μετά τη λήψη αναμνηστικών εμβολίων.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 9 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us

 youtube instagram