Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024
Υγεία 15 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ: Βηματοδότης εγκεφάλου βοήθησε ένα 8χρονο κορίτσι με δυστονία να κινηθεί

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

IE-Photo-29-1

Ένα 8χρονο κορίτσι που έπασχε από ταχείας έναρξης πρωτοπαθή δυστονία, μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση, ανέκτησε την ικανότητα να κινεί τα χέρια της και να κάθεται μόνη της, χάρη σε έναν βηματοδότη που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλό της. Η Κάρλι Φράι είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) την οποία πραγματοποίησε ρομπότ.

Αυτή η πρωτοποριακή διαδικασία όχι μόνο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην παιδιατρική νευροχειρουργική, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για σοβαρές νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά.

Η ταχείας έναρξης πρωτοπαθή δυστονία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Εξαιτίας της νόσου, η Κάρλι δεν μπορούσε να φάει, να περπατήσει ή ακόμα και να καθίσει δίχως βοήθεια.

Τι είναι η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση είναι μια εξελιγμένη χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ένα ή περισσότερα ηλεκτρόδια εμφυτεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτά τα ηλεκτρόδια συνδέονται με έναν νευροδιεγέρτη, μια μικρή συσκευή που εμφυτεύεται στο άνω μέρος του θώρακα. Ο νευροδιεγέρτης στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των μη φυσιολογικών σημάτων που προκαλούν καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η επιληψία και το σύνδρομο Τουρέτ.

Η χειρουργική επέμβαση της Κάρλι διεξήχθη σε δύο διακριτά στάδια. Αρχικά, το κορίτσι υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Νοσοκομείο Παίδων της Οκλαχόμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Παιδιών Μπέθανι για να λάβει μετεγχειρητική φροντίδα.

Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Λίγα λεπτά μετά την ενεργοποίηση της συσκευής, η Κάρλι παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το παιδί μπορούσε να κατεβάσει και να χαλαρώσει τα χέρια του, μια κίνηση που δεν μπορούσε να κάνει πριν από την επέμβαση. Επιπλέον, βελτιώθηκαν οι σωματικές του κινήσεις καθώς και η ομιλία του.

Η μητέρα της Κάρλι, Τρίσα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την ανακούφισή της.

«Τα χέρια της συνήθιζαν να μπλοκάρουν τόσο πολύ που αναγκαζόμαστε να της βάλουμε κάλτσες στα χέρια γιατί γρατζούνιζε τον λαιμό της», είπε.

«Υπήρξαν σίγουρα κάποιες βελτιώσεις, ακόμη και από τη στιγμή που ενεργοποίησαν τη συσκευή. Χρησιμοποιεί λίγο περισσότερο τη φωνή της και μπορούμε να καταλάβουμε κάποιες από τις λέξεις που λέει», πρόσθεσε η μητέρα της 8χρονης Κάρλι.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 34 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us