Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
Υγεία 23 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Η αμφισβήτηση των εμβολίων στις 10 μεγαλύτερες απειλές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Η αμφισβήτηση των εμβολίων στις 10 μεγαλύτερες απειλές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Η αμφισβήτηση των εμβολίων στις 10 μεγαλύτερες απειλές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Η αμφισβήτηση των εμβολίων στις 10 μεγαλύτερες απειλές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον εξαφανισθεί λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού και, ως εκ τούτου, σημαντικός αριθμός ενδέχεται ακόμη και να αμφισβητεί τη σημασία του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει κατατάξει την επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων απειλών για την παγκόσμια υγεία, ετησίως προλαμβάνονται 3,5 έως 5 εκατομμύρια θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό, γεγονός που τον καθιστά μία από τις οικονομικά αποδοτικότερες παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Ο εμβολιασμός αποτελεί προνόμιο των Ελλήνων πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας, ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, 24-30 Απριλίου, που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας(ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).

«Ο εμβολιασμός προστατεύει τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο αλλά ταυτόχρονα έμμεσα προστατεύει και τους επίνοσους και άλλους ευπαθείς συνανθρώπους στο περιβάλλον του» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Ελλάδα, σημείωσε, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα (ΕΠΕ), για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού καθώς και ειδικών ομάδων. Στη χώρα μας διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν.

«Τα τελευταία χρόνια τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και εμπόλεμες καταστάσεις με τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση, επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης» επεσήμανε ο Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Ειδ. Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.α., αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ. «Η πρόσφατη διάγνωση περιστατικού παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και την Αμερική και η απομόνωση στελεχών του ιού σε λύματα αστικών περιοχών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης για τον περιορισμό του κινδύνου επανεισαγωγής του ιού και της εγχώριας μετάδοσης της νόσου.»

«Στις μέρες μας, κάθε 60 δευτερόλεπτα σώζονται παγκοσμίως από τα εμβόλια πέντε ανθρώπινες ζωές. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι, παρά το γεγονός ότι σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται και η χρήση νέων εμβολίων ολοένα και αυξάνει, περίπου 19,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν λάβει ούτε τα βασικά εμβόλια» κατέληξε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις διεθνώς και αποτελεί την βασική αιτία σχεδόν του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανέφερε ο Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV, σε αγόρια και κορίτσια, είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά ή και να εξαλείψει τους καρκίνους που οφείλονται στην δράση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, έχοντας ως αφετηρία την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, συντάσσεται με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, για την προαγωγή του εμβολιασμού και την μείωση της διστακτικότητας μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλου του πληθυσμού με έμφαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ανέφεραν η πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Μαρία Σακουφάκη και η Γενική Γραμματέας Δέσποινα Τοπάλη.

Τέλος για την προαγωγή του εμβολιασμού στους ογκολογικούς ασθενείς (εμβόλια γρίπης, πνευμονιόκοκκου, έρπητα ζωστήρα, κοκκύτη και HPV) αλλά και την πρόληψη του καρκίνου με το εμβόλιο του HPV και της Hπατίτιδας Β προχωρά σε σύναψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 43 φορές

Σχετικα Με Εμας

Coupaki.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)coupaki.gr

Connect With Us